About
lorem ipsum dolor sit amet
Ånglegöl - Home of the beautiful carp
© Virserums SFK 2008-2024
Nyheter!

Maj 2016 - Karputsättning i Ånglegöl

Den 22 maj 2016 är ytterligare en milstolpe I Ånglegöls historia. Återigen har vi satt i lite

fler karpar. Denna gång kom Jonas från Aneboda karpodling med 21 st fina fiskar. 20

speglar och en fjällkarp. 9 st vägde mellan 2-2,4 kg, 9 st vägde mellan 2,5-2,8 kg och de

övriga vägde över 3 kg varav den största över 4 kg.

Nu är vi ytterligare ett steg på vägen att göra Ånglegöl till ett av de mest lättfiskade

karpvattnen i Sverige. Vackra karpar och många ska det vara, dock så är medelvikten

lite låg ännu, men vi hyser stora förhoppningar att vi inom några år ska ha ett lättfiskat

vatten med mycket fisk runt 10 kg. Fler bilder från utsättningen finns på vår facebooksida

https://www.facebook.com/Anglegol/ 

April 2014 - Karputsättning i Ånglegöl Den 27 april var det åter dags att sätta ut lite nya karpar i Ånglegöl. Vi gör en "sista" utsättning av karpar. Nu ska vi inte sätta i fler de närmsta åren utan låta det bestånd som finns växa till sig ordentligt. Kanske kommer det att göras någon mer stödutsättning vart 5 till vart 10 år framöver för att hålla uppe beståndet i sjön. Detta är givetvis beroende på andra omständigheter, men planen är nu sådan. Jonas från Aneboda fiskodling levererade idag 54 st fina karpar som släpptes i sjön. Det som levererades var ca 70 procent spegelkarp och ca 30 procent fjällkarp inklusive ett par fina fully scale samt många fina radkarpar. Vikterna på de fleste låg mellan 1-2 kilo plus 6 st större fiskar. den största vägde 3 kg+. Nedan finns lite bilder från isättningen. Klicka på bilderna för att se dem i större format! Med vänlig hälsning Johan Nelson & Christian Hermansson, VSFK

Maj 2013 - Ånglegöl Carp Meeting 2013

Den 24-26 maj 2013 avgjordes den årliga tävlingen Ånglegöl Carp Meeting. Denna gång var det fullt och det innebär att sjön idagsläget kan ta emot åtta fiskare. Vi samlades på fredagskvällen för lottning av swim och påbörjade fiskehelgen. Tävlingen pågår mellan kl 18.00 på fredagskvällen till kl 12.00 på söndagen. Första natten hände inte så mycket och den första fisken som fick syna mattan var en liten fjällkarp på 2,35 kg som Sören Johansson från Åtvidaberg fick på swim 8. Sören hade under lördagen mycket napp, men det var inte av karp utan han fick ett antal braxen på sina beten. På lördagseftermiddagen får Tom Persson från Påskallvik ett run på ett av sina spön på swim 1. Betet låg minst 75-80 meter ut från swimmet och det blev en ganska bra fight innan han kunde håva sin första Ånglegölkarp. Det var en fin fully scale som vägde 4,53 kilo. En av många vackra karpar som är isatta i sjön. På lördagskvällen vid 21-tiden får Tobias Simeth, Målilla ett riktigt screamertake och kan efter en stund håva en spegel på 8,1 kilo. Det var den kända karpen "Baloo" som återigen hade fattat tycke för en boilie. Baloo var tidigare den största kända fisken i Ånglegöl, men det är den inte längre. Efter vägning och fotografering släpptes fisken åter tillbaka och efter ca 2 minuter drar det iväg igen på Tobias spön. Denna gång kan han efter en stunds drillande håva ytterligare en spegel som visade sig väga 7 kilo blankt. Två karpar på ca 20 minuter, det är sånt som gör att man kan vinna en tävling. Natten till söndagen var i övrigt lugn och endast någon braxen kom upp så vid avslutningen på söndagen kl 12.00 stod det klart att Tobias vunnit årets tävling. Totalt vägde hans 2 karpar 15,1 kg. 2.a kom Tom Persson med sin fully scale på 4,53 och 3:a kom Sören Johansson med sin lilla fjällis på 2,35 kg. Vi gratulerar alla pristagare och önskar på återseende nästa år!

Feb 2013 - Karpvård, hantera karpen rätt!

Till grundutrustningen hör Karpmatta (Avkrokningsmatta), håv och karpsäck. Karpmatta Alla som vill vara seriösa karpfiskare skall ha en karpmatta. Den kan man göra billigt av gamla liggunderlag, men att köpa en är nog att föredra. När karpen ligger på mattan täcker man över ögonen på den och lossar försiktigt kroken. Det finns både billiga och dyra mattor, de dyrare har ofta ett skynke med kardborreband eller blixtlås som man l ägger fisken emellan. Detta gör att man kan förbereda fotografering och vägning och inte oroa sig att fisken hoppar av avkrokningsmattan. Man använder den också till att bära tillbaka fisken till vattnet igen . Håven Håven skall vara stor och rymlig, minst 42 tum och ha ett knutlöst nät. Detta knutlösa nät skadar inte fiskens slemskikt och fjäll så mycket som en "vanlig" håv skulle göra. Den vanligaste typen av håvar är en med ett skaft på ca 180 cm och med ett spreaderblock i framkant, själva håven består av nätet och två armar som givetvis är löstagbara. När fisken glidit i håven lyfter man den, tar ur armarna från blocket, rullar nätet över armarna ända ned till fisken för att sedan lyfta upp och bära bort fisken till avkrokningsmattan.  Karpsäck Karpsäck är en förvaringssäck för fisk som är tillverkad i ett mjukt material med små hål för vatten genomströmmningen. I denna kan man (bara om man anser det nödvändigt) förvara sin fångst i väntan på vittnen eller tills det blir dagljus så att man kan fotografera sin fisk i bästa ljus. Man måste alltid blöta säcken innan användandet. Se till att fisken inte lägger sig på sidan när du säckar den, fisken måste kunna hålla balansen själv. Säcka endast en karp i varje säck och på tillräckligt djup, minst 1 meter, annars kan fiskarna få problem med syretillförsel och de kan även skada varandra om de är stressade.

Nov 2010 - Karputsättning i Ånglegöl

På morgonen den 6 november 2010 var det än en gång dags att hämta hem lite nya               karpar till Ånglegöl. Vi vill fylla på ytterligare en gång med fisk, denna gång lite större fiskar än tidigare. Vi kom ned till fiskodlingen i Aneboda runt  kl 10 och Jonas fyllde vår tank med vatten och ett 20-tal fiskar mellan 1,7 till 4,7 kilo. Totalt fick vi 21 karpar denna gång. Det var 14 speglar och 7 fjällkarpar. Många var riktigt fina fiskar som bara kommer bli vackrare ju större de blir. Nu i efterhand så kan vi konstatera att vi betalat 206 kr kilot för fisken. Kilosfiskar kan man få för strax över hundralappen per styck, men så fort man pratar om lite större fiskar så skenar priserna iväg, man köper helt enkelt tid, tid som karpen växer. Det finns ju redan ett bestånd av karp i Ånglegöl och i skrivande stund ligger s jörekordet på 7,35 kilo, tagit i augusti 2010. Vi är dock helt övertygade om att det finns större karp i sjön även om ingen ännu lyckats fånga någon :-). Det är inte många som fiskar i sjön, vi är ett par stycken som tycker det är kul att prova på sjön ibland. Vi hoppas på fler besökare allt eftersom fiskarna i sjön växer. Just nu kostar det bara 130:-/år att fiska i sjön. Virserums Sport Fiske Klubb vill tacka Svenska Karpklubben som ställt upp med lika stor investering som vi i klubben gjort. Nedan finns lite bilder från isättningen. Med vänlig hälsning Johan Nelson & Christian Hermansson, VSFK

Juli 2008 - Karputsättning i Ånglegöl

Lördagen den 26 Juli 2008 åkte VSFK återigen till Aneboda för att köpa fler karpar till vår klubbsjö Ånglegöl. Vi fick denna gång mycket fina exemplar och av de 64 st som nu sattes i sjön så vägde 61 st mellan 1,0-1,5 kg, övriga 3 st vägde 2,0, 2,5 och 3,3 kg. Av de 64 st var 13 st otroligt fina fjällkarpar och 51 st var speglar.

Maj 2008 - Ånglegöl Carp Meeting 2008

Den 16 maj 2008, ca kl 23.00 fångade Fredrik Wiberg den 1:a dokumenterade karpen i Ånglegöl. Den vägde 4,25 kg och plockade upp en Mainline Essential Opal boilie. Fredrik belönades med en betesväska från Prologic för sin insats. Den andra karpen som kom upp vägde 4,45 kg och tog en GLM Sweet Plum kl. 16.30 dagen efter, den 17 maj. Efter mycket koll så kan vi inte skilja karp nr 1 och nr 2 åt utan vi tror att det är samma fisk som återigen fångades. Om så är fallet så har den på en halv dag gått över sjön och blivit 2 hekto tyngre innan den nappade igen, karpen gillar tydligen boilies väldigt mycket. En tredje karp fick syna mattan på söndagsmorgonen. Fredrik Wiberg drog sin andra f isk i helgen och den var också den största som kom upp. Den vägde 4,85 kg. Reds. anmärkning 2013: denna karpen kallas nu "Otto" och vägde sista gången den fångades  2011 6,85 kg. Totalt kom det alltså upp 3 karpar på 5 fiskare vid vårt provfiske. Resultatet var långt över förväntan. Det ger hopp om en bra karpsjö inom få år då fiskarna haft en viktökning på 1-1,5 kg per år. Detta vet vi då vi vet vad fiskarna vägde när vi satte i dem i sjön amt att vi vet när det var. Förutom karp så kom det upp flera sutare med en toppvikt på över 2 kilo.

September 2017 - Karputsättning i Ånglegöl

Den 2:a september sattes det åter mer karp i Ånglegöl. Nu är vi 55 karpar närmare

målet att ha 1000 karpar i sjön. Jonas från Aneboda fiskodling levererade denna gång

2 fjällkarpar och 53 speglar varav 5 vägde över 3 kg, resten ca 1-1,5 kg.

Augusti 2019 - Karputsättning i Ånglegöl

Återigen har vi satt ut nya karpar i Ånglegöl. Denna gång kom Jonas på Andeboda

fiskodllng med 30 fiskar, 29 speglar och 1 fjällkarp. Alla vägde runt 2 kilo, några t om

lite mer. Fantastiskt vackra fiskar som kommer bli hur fina som helst när de växer upp

och blir stora.